Hier vindt u gegevens over het ras Welsh Corgi Cardigan.

 
 
Ras: Welsh Corgi Cardigan
FCI nummer:038
Rasgroep:Herdershonden en Veedrijvers
Sectie:Herdershonden
Rasvereniging: Nederlandse Welsh Corgi Club
Land van herkomst:Engeland
Schofthoogte: reu:  cm
Gewicht: reu:  kg
Omschrijving:

Ontstaansgeschiedenis
De Welsh Corgi Cardigan is afkomstig uit de streek Cardiganshire in Zuid-Wales. Dit ras werd gebruikt voor het drijven en hoeden van runderen en pony's. De Welsh Corgi had als taak het vee onder controle te houden door het vee in de hakken te bijten. Dit wordt ‘heelen’ genoemd. De naam Corgi betekent dwerghond. De voorouders van dit ras zijn waarschijnlijk de Vastgotaspets uit Zweden, die door de Vikingen werden geďntroduceerd. In 1928 werd dit ras officieel erkent door de Britse kennel Club. De Welsh Corgi werd rond 1934 opgedeeld in twee variëteiten; de Cardigan en de Pembroke. Voor 1934 was het nog normaal om de twee variëteiten met elkaar te kruisen. De Cardigan is iets groter dan de Pembroke en heeft een langere staart. De Cardigan is iets rustiger dan de Pembroke.

Algemene rasbeschrijving
De Welsh Corgi Cardigan is een stoere, laaggestelde, krachtige, robuuste, levendige kleine herdershond. Het lichaam is middelmatig lang, en iets langer dan de Pembroke. Hij wordt geboren met een herkenbare dikke vossenstaart.

Vacht: de vacht is kort of matig lang, hard en recht. Heeft een goede ondervacht.

Kleur: alle kleuren zijn toegestaan, met of zonder witte aftekening. Wit mag niet overheersen.

Gebruik
De Welsh Corgi Cardigan wordt gebruikt als herdershond en gezinshond.

Gezondheid
Dieren waarmee gefokt wordt, moeten worden onderzocht op de aanwezigheid van erfelijke oogafwijkingen.

Aard
De Welsh Corgi Cardigan is levendig, schrander, gehard, betrouwbaar, waaks en actief. De dieren kunnen wantrouwend tegenover vreemden zijn. Hij heeft een groot uithoudingsvermogen en is trouw aan zijn gezin. In een gezin met kinderen moet hem op jonge leeftijd al afgeleerd worden om te ‘heelen’. De Welsh Corgi Pembroke kan zich gemakkelijk aanpassen, men moet er echter wel om denken dat het een herdershond betreft, en voldoende beweging nodig heeft.

Copyright    Kennels.nl 2007    -    Alle rechten voorbehouden       Design: Demidind                                                                  Contact