Hier vindt u gegevens over het ras Belgische Herder (Groenendaeler).

 
 
Ras: Belgische Herder (Groenendaeler)
FCI nummer:015
Rasgroep:Herdershonden en Veedrijvers
Sectie:Herdershonden
Rasvereniging: Nederlandse Vereniging voor Belgische Herdershonden
Land van herkomst:BelgiŽ
Schofthoogte: reu:  60  - 66 cm
Gewicht: reu:  kg
Omschrijving:

Alias
Belgische Herder.

Ontstaansgeschiedenis
In 1891 was Nicolas Rose uitbater van "Chateaux de Groenendael" in het ZoniŽnbos ten zuiden van Brussel. Zijn favoriete hond was de Belgische herder daarom besloot hij hiermee te gaan fokken. Hij gebruikte daarvoor de Belgische herder Picard (een reutje) werkzaam als schapenhoeder te Feley-Ardenne en Petite (teefje) eveneens werkzaam als schapenhoedster maar elders; in de omgeving van La Hulpe. Hieruit ontstonden fantastische zwarte Groenendaelers met hele goede karaktereigenschappen. Door een tijdelijk verblijf van Picard op een paardenhoeve te Uccle kreeg hij de naam Picard d'Uccle nog steeds genoemd als zijnde dť stamvader van het Groenendael geslacht.

Algemene rasbeschrijving
De middelgrote Groenendaeler is een langharige, sierlijke en robuuste hond. Hij is evenredig gebouwd en zeer geschikt als schaapshoeder. Tijdens een wandeling komt dit tot uiting omdat deze intelligente hond geneigd is in cirkels te lopen in plaats van in een rechte lijn. De levensverwachting is ongeveer tussen de 12 en 13 jaar.

Vacht
De Groenendaeler heeft een zwarte langharige, volle bovenvacht op een erg dichte ondervacht. De vachtverzorging bestaat uit een regelmatige borstelbeurt. De Groenendaeler is tweemaal per jaar in de rui.

Kleur
Zwart.

Gebruik
Werkhond en gezelschapshond.

Gezondheid
Heupdysplasie komt incidenteel voor.

Aard
De Groenendaeler is een vriendelijke oplettende hond. Hij is moedig en zeer waakzaam. Deze sierlijke zwarte hond is voortdurend oplettend en is zeer zeker geen kennelhond. Voor "eigen" mensen is de Groenendaeler aanhankelijk en lief maar naar vreemden toe is voorzichtigheid geboden. Het is geen hond voor mensen die weinig tijd hebben voor een hond, een strakke opvoeding is gewenst. Wederzijds respect is een goede basis voor eenjarenlange vriendschap met deze schitterende hond.


Copyright    Kennels.nl 2007    -    Alle rechten voorbehouden       Design: Demidind                                                                  Contact