Hier vindt u gegevens over het ras Zuid-Russische Owcharka.

 
 
Ras: Zuid-Russische Owcharka
FCI nummer:326
Rasgroep:Herdershonden en Veedrijvers
Sectie:Herdershonden
Rasvereniging: Vereniging van Herders- en Berghonden uit Zuid- en Oost-Europa en Azië
Land van herkomst:Rusland
Schofthoogte: reu:  cm
Gewicht: reu:  55  - 74 kg
Omschrijving:

Ontstaansgeschiedenis
De Zuid-Russische Owcharka is een van de drie Russische herdershonden, die gebruikt worden om de kuddes tegen wolven te beschermen ten zuiden van de Oekraďne en de Krim. Ze stammen af van de keeshonden en plaatselijke hondenrassen. In 1870 bereikte het aantal Owcharka’s het hoogtepunt. Nadien nam het aantal drastisch af. In Rusland is men hard bezig om het ras weer op te bouwen. Momenteel ziet men nog niet veel exemplaren van dit unieke ras op Nederlandse tentoonstellingen.

Algemene rasbeschrijving
De Zuid-Russische Owcharka is groot, zeer gespierd, krachtig, beweeglijk, robuust en heeft hangende oren en een staart met een krul aan het eind. De Zuid-Russische Owcharka is levendig en heeft zeer snelle reflexen

Vacht
De bovenvacht is 10 tot 15 cm lang, licht gegolfd, wollig maar niet zacht. Het haar is overal even lang. Samen met de goede wollige ondervacht is de vacht van dit ras zeer weersbestendig.

Kleur
Wit of geelchangeant, korenblond, grijs in verschillende tinten, wit en grijs of verschillende tinten grijs

Gebruik
De Zuid-Russische Owcharka wordt gebruikt als herdershond en waakhond.

Gezondheid
Dieren waarmee gefokt wordt moeten worden gecontroleerd op de aanwezigheid van heupdysplasie.

Aard
Men dient rekening te houden met de aard van dit ras. Deze honden werken zeer zelfstandig en dit komt terug in hun gedrag. De dieren hebben een echte baas nodig, die de dieren met een strakke hand opvoedt en zorgt dat de rangorde duidelijk is. Goede socialisatie is een vereiste. Dieren zijn zelfstandig, eerlijk, onomkoopbaar, moedig, intelligent, sober en hard voor zichzelf. Hij is zeer trouw aan zijn baas en diens gezin, wantrouwend tegenover vreemden, dominant en zeer territoriumgebonden. Hij handelt meestal naar eigen inzicht. Deze hond is geschikt voor mensen die de ruimte hebben en afgelegen wonen; het is absoluut geen hond voor beginners.
Copyright    Kennels.nl 2007    -    Alle rechten voorbehouden       Design: Demidind                                                                  Contact