Hier vindt u gegevens over het ras Zweedse Lappenhond.

 
 
Ras: Zweedse Lappenhond
FCI nummer:135
Rasgroep:Spitsen en oertypes
Sectie:Noordse Waak- en Herdershonden
Rasvereniging: Vereniging van Fokkers en Liefhebbers van Scandinavische Spitshondenrassen 'Scandia'
Land van herkomst:Zweden
Schofthoogte: reu:  40  - 50 cm
Gewicht: reu:  25  - 30 kg
Omschrijving:

Ontstaansgeschiedenis
De Lapphund is al sinds de prehistorie de hond van de Samen (de Lappen). Oorspronkelijk jacht- en waakhond, later ook ingezet bij het hoeden van rendieren. Nauw verwant aan de Finse Lapinporokoira en Lapinkoira. In het begin van de twintigste eeuw heeft men geprobeerd de Zweedse keeshondenrassen in kaart te brengen en men kon toen vaststellen dat de oorspronkelijke Zweedse Lappenhond bijna uitgestorven was. Men heeft toen andere rassen gekruist om de herderseigenschappen te verbeteren, maar deze experimenten waren niet bijzonder geslaagd. De Zweedse Lappenhonden die tegenwoordig op Scandinavische tentoonstellingen te zien zijn, stammen hoofdzakelijk af van de Zweedse Lappenhonden die voordat men met inkruisen van nieuw bloed begon, naar het zuiden van Zweden zijn gebracht.

Algemene rasbeschrijving
De Zweedse lappenhond is een middelmatige grote, vrij stevig gebouwde hond, langer dan hoog, met een relatief breed hoofd.

Vacht
De bovenvacht is lang en weelderig. De ondervacht is dicht en dik.

Kleur
Zwart of donkerbruin

Gebruik
Gehouden voor het hoeden van rendieren. Ook gebruikt als waakhond en gezelschapshond. Tegenwoordig nog steeds een zeer gewaardeerde gezelschapshond.

Gezondheid
Bij dit ras zijn geen ernstige rasgebonden afwijkingen bekend.

Aard
De Zweedse lappenhond is actief, speels en waaks. De dieren zijn lief voor volwassenen en kinderen.
Copyright    Kennels.nl 2007    -    Alle rechten voorbehouden       Design: Demidind                                                                  Contact