Hier vindt u gegevens over het ras Hrvatski Ovcar.

 
 
Ras: Hrvatski Ovcar
FCI nummer:277
Rasgroep:Herdershonden en Veedrijvers
Sectie:Herdershonden
Rasvereniging: Vereniging van Herders- en Berghonden uit Zuid- en Oost-Europa en AziŽ
Land van herkomst:Voormalig JoegoslaviŽ
Schofthoogte: reu:  40  - 50 cm   teef: 40  - 50 cm
Gewicht: reu:  20  - 25 kg   teef: 10  - 18 kg
Omschrijving:

Ontstaansgeschiedenis
De Hrvatski Ovcar, ook wel de Joegoslavische Herdershond genoemd, is waarschijnlijk ontstaan uit kruisingen tussen verschillende Herdershonden uit KroatiŽ en de Hongaarse Herdershond. Er is weinig literatuur over de Hrvatski Ovcar, dit is niet zo verwonderlijk omdat het ras buiten het land van herkomst nauwelijks voorkomt. Wel is bekend dat het een zeer goede jacht- en waakhond is met tevens uitstekende schaaphoeders capaciteiten.

Algemene rasbeschrijving
De opgewekte Hrvatski Ovcar is een middelgrote fors gebouwde hond met veelzijdige talenten. De ongecoupeerde staart moet bij voorkeur zo blijven bij deze actieve hond, zodat deze mooi gekruld op de rug ligt. Er zijn overigens ook pups die met een korte staart worden geboren. De leeftijdsverwachting is ongeveer 12-13 jaar.

Vacht
De middellange vacht is dicht en ietwat krullerig. Kenmerkend voor de Hrvatski Ovcar is dat de beharing op de kop en de voorpoten kort moet zijn. Het is noodzakelijk af en toe de losse haren weg te borstelen met een zachte borstel.

Kleur
Zwart; een heel klein beetje een witte aftekening op de borst is toegestaan.

Gebruik
Jachthond- en waakhond, schaapshoeder en gezelschapshond.

Gezondheid
Heupdysplasie komt voor.

Aard
De vrolijke Hrvatski Ovcar richt zich op ťťn baas. Dit kan soms lastig zijn alhoewel hij over het algemeen niet moeilijk opvoedbaar is. De ervaren hondenbezitter weet hoe hij hiermee om moet gaan en dan is deze leergierige stoere hond een zeer geschikte keuze. Hij is alert, waaks en enthousiast. Deze temperamentvolle viervoeter heeft zeer veel beweging nodig.


Copyright    Kennels.nl 2007    -    Alle rechten voorbehouden       Design: Demidind                                                                  Contact