Hier vindt u gegevens over het ras Belgische Herder (Mechelse Herder).

 
 
Ras: Belgische Herder (Mechelse Herder)
FCI nummer:015
Rasgroep:Herdershonden en Veedrijvers
Sectie:Herdershonden
Rasvereniging: Nederlandse Vereniging voor Belgische Herdershonden
Land van herkomst:BelgiŽ
Schofthoogte: reu:  62 cm
Gewicht: reu:  kg
Omschrijving:

Alias
Mechelaar

Belgische Herder
Aan het einde van de 19e eeuw waren er in BelgiŽ een groot aantal honden zonder duidelijke afkomst. Door een duidelijke indeling te maken zijn er binnen het ras Belgische Herder vier variŽteiten ontstaan, namelijk de Tervuerense Herder, Laekense Herder, Mechelse Herder en de Groenendaeler. Deze variŽteiten worden apart gefokt. Ze verschillen duidelijk van uiterlijk, karakter en hebben licht verschillende werkeigenschappen. Volgens de rasstandaard van de FCI zijn deze vier variŽteiten geen verschillende rassen. Ze behoren dus allen tot het ras ĎBelgische herderí en zijn ondergebracht bij FCI nummer 15. Vaak neemt men aan dat het bij de bovengenoemde variŽteiten om verschillende rassen gaat.

Ontstaansgeschiedenis
De Mechelse Herder komt uit de Kempen en het Noorden van Brabant. Hij werd daar gebruikt als drijver en hoeder van schaapskudden. Het ras is zeer geschikt voor africhting en heeft een sterke bewakingsdrift. Door de jaren heen is de Mechelaar een veelzijdige gebruikshond gebleven.

Algemene rasbeschrijving
De Mechelse Herder is een harmonieus, evenredig gebouwde hond. Hij oogt robuust en sierlijk en draagt zijn hoofd. Het lichaam is niet te breed, en meer vierkant dan de Duitse Herder

Kleur
Vaalrood met zwarte punten, liefst met zwart masker en zwarte oren.

Gebruik
De Mechelse herder wordt gebruikt als werkhond, herdershond en gezinshond.

Gezondheid
Dieren waarmee gefokt wordt, moeten worden onderzocht op de aanwezigheid van heupdysplasie.

Aard
De Mechelse Herder is pittig, actief, stoer, intelligent, levendig, waaks, alert. Het instinct om de groep bij elkaar te houden is nog steeds aanwezig. De Mechelse Herder heeft een consequente opvoeding met zachte hand nodig, door een te harde opvoeding kan hij onwillig worden.

Copyright    Kennels.nl 2007    -    Alle rechten voorbehouden       Design: Demidind                                                                  Contact