Hier vindt u gegevens over het ras Boerboel.

 

Gebruik het snelmenu: Kennels,

 
Ras: Boerboel
Rasgroep:Pinschers, Schnauzers, Molossers en Zwitserse Sennenhonden
Sectie:Molossers
Rasvereniging: EBASSA - Elite Boerboel Breeders Association of Southern Africa
Land van herkomst:Zuid-Afrika
Schofthoogte: reu:  68  - 70 cm   teef: 58  - 60 cm
Gewicht: reu:  70 kg   teef: 60 kg
Omschrijving:

Ontstaansgeschiedenis
Na langdurig onderzoek is gebleken dat de oorspronkelijke bloedlijnen van de tot de Molossers behorende Boerboel al in 664 voor Christus liggen. De Boerboel werd toen al in AssyriŽ, Tibet en Babylon gebruikt door Zuid-Afrikaanse soldaten als soldaat- en beschermingshond. Evenals de soldaten beschermd werden met harnassen werd ook de hond beschermd met een verstevigd harnas. Toen Egypte door de AssyriŽrs werd veroverd kwam de Boerboel mee, en werd zodoende verder verspreid over het land. Later, in de tijd van Alexander de Grote, werden de Boerboels speciaal getraind om wilde dieren te bevechten.
Eeuwen later ontwikkelde de Boerboel zich uiteindelijk in twee definitieve types; het Mastiff-type en het Jachttype. Het Mastiff-type werd gebruikt als soldaat- en beschermingshond en het Jachttype werd gebruikt als werk- en jachthond. Beide types hadden een uitgesproken stevige, groffe goede bouw en waren uitstekende werkhonden.
Toen de kolonisten rond 1652 naar de Kaap kwamen hadden ze hun eigen honden meegenomen ter bescherming van zichzelf tegen opponenten. Inmiddels waren er mede daardoor diverse rassen ontstaan met verschillende raseigenschappen waardoor de oorspronkelijke Zuid-Afrikaanse Boerboel eigenlijk verdween.
In de jaren tachtig van deze eeuw is door liefhebbers de SABA (South African Boerboelbreeders Association) opgericht met als doel de oorspronkelijk Boerboel als unieke Zuid-Afrikaanse hond zijn plaats in te laten nemen als ras in de hondenwereld. Na een lange speurtocht, selectief fokken en diverse teleurstellingen werd eindelijk tot grote vreugde van deze Association de hedendaagse Boerboel gefokt. Klaar om als puur ras geregistreerd te worden.

Algemene rasbeschrijving
De forse, sterke en grote Boerboel heeft zeer krachtige spieren. Hij is alert, lenig en snel en daarom zeer geschikt als bewakings- of terreinhond. De Boerboel heeft een goede geaardheid , is intelligent en heeft een gelijkmatig karakter en is standvastig.
Hij is trouw aan zijn baas tot "de dood hen scheidt". Zijn hoge beschermdrang wil nog wel eens vervelend zijn bij visite; de Boerboel heeft soms zijn eigen kracht niet onder controle. Het is heel erg belangrijk dat de socialisatiefase goed verloopt.

Vacht
De korte gladharige vacht van de Boerboel heeft niet heel veel verzorging nodig. Loszittende haren moeten wel regelmatig worden uitgeborsteld met een speciale rubberen handschoen of borstel. Wassen, liever niet te vaak, met een hondenshampoo (1 Š 2 maal per jaar volstaat).

Kleur
De vacht is in meerdere kleuren toegestaan. Brindle, geel , roodbruin en grijs komen voor al dan niet met zwart masker. Driekleur is niet toegestaan evenals veel wit ongewenst is; er zijn fokker die proberen een eenkleurige Boerboel te fokken zonder al te duidelijke witte tekeningen.

Gebruik
Voor terrein- of waakhond is de Boerboel uitermate geschikt. Hij is standvastig en intelligent en bij menigeen zal een rendez-vous met de Boerboel nog lang in het geheugen staan. De Boerboel zou heel goed op zijn plaats zijn op een boerderij met veel ruimte.

Gezondheid
Er komt bij de Boerboel Heup Dysplasie (HD) voor. Heup Dysplasie is een afwijking aan de heupgewrichten waardoor de ontwikkeling van een jonge pup niet normaal verloopt en de gewrichten ernstig misvormd kunnen worden. Incidenteel komt bij teefjes de ziekte Vaginal Prolapse voor (dit is een ziekte waarbij tijdens de loopsheid het vaginale slijmvlies naar buiten treed). Verder komt er entropion voor. Bij entropion krult het ooglid iets naar binnen zodat de wimpers op de oogleden het hoornvlies irriteren. Huidziekten kunnen ook voorkomen.


Aard
Het karakter van de Boerboel is niet gemakkelijk, het is zeker niet een hond voor onervaren hondenbezitters.
Hij is wat autoritair en zeer zelfverzekerd en dominant. Het is daarom heel belangrijk (!) dat de socialisatiefase goed verloopt om latere problemen te voorkomen. Als het fundament goed is dan is het een fantastische hond, hij gaat letterlijk voor je door het vuur. Hij is tolerant voor kinderen, temperamentvol en heeft behoorlijk wat beweging nodig.


Copyright    Kennels.nl 2007    -    Alle rechten voorbehouden       Design: Demidind                                                                  Contact