Hier vindt u gegevens over het ras Haldenstřvare.

 
 
Ras: Haldenstřvare
FCI nummer:267
Rasgroep:Lopende honden, zweethonden en verwante rassen
Sectie:Zweethonden
Rasvereniging:
Land van herkomst:Noorwegen
Schofthoogte: reu:  55  - 65 cm   teef: 50  - 60 cm
Gewicht: reu:  25  - 30 kg   teef: 23  - 28 kg
Omschrijving:

Alias
Driekleurige Noorse Brak of Halden Hound

Ontstaansgeschiedenis
De Haldenstövare is genoemd naar de plaats waar de eerste pup met deze raskenmerken is geboren. Dat was in het begin van de 19e eeuw in Noorwegen in het plaatsje Halden. Waarschijnlijk is deze Haldenstövare ontstaan uit geëxporteerde Franse Brakken en Engelse Foxhounds. De rasstandaard voor deze driekleurige Brak is in 1952 vastgesteld door de Noorse Kennel Club. Het is een niet veel voorkomend ras, buiten Scandinavië komt de Haldenstövare nauwelijks voor.

Algemene rasbeschrijving
Deze rechthoekig gebouwde hond kan goed tegen kou en heeft een stevig en robuust voorkomen. Het is een goede jachthond met enorm uithoudingsvermogen. Brakken staan al eeuwenlang bekend om hun fantastische werkeigenschappen. De leeftijdsverwachting is ongeveer 12 jaar.

Vacht
De Haldenstövare heeft een zeer dichte, korte en gladde beharing op een dikke ondervacht. Regelmatig borstelen is noodzakelijk om de oude loszittende haren te verwijderen.

Kleur
Driekleurig waarbij de ondergrond wit is met grote zwarte en “tan” kleurige vlekken. Kleine zwarte of bruine vlekken zijn niet toegestaan evenals een overheersende zwarte kleur.

Gebruik
Jachthond en gezelschapshond.

Gezondheid
Er zijn geen rasgebonden afwijkingen bekend.

Aard
De Haldenstövare is een aanhankelijke en vriendelijke hond met een zeer sociaal karakter. Hij heeft veel beweging nodig om zijn eindeloze energie kwijt te kunnen raken.Copyright    Kennels.nl 2007    -    Alle rechten voorbehouden       Design: Demidind                                                                  Contact