Hier vindt u gegevens over het ras Berghond van de Maremmen en Abruzzen.

 
 
Ras: Berghond van de Maremmen en Abruzzen
FCI nummer:201
Rasgroep:Herdershonden en Veedrijvers
Sectie:Herdershonden
Rasvereniging: Vereniging van Herders- en Berghonden uit Zuid- en Oost-Europa en AziŽ
Land van herkomst:ItaliŽ
Schofthoogte: reu:  65 cm
Gewicht: reu:  35 kg
Omschrijving:

Ontstaansgeschiedenis
De voorouders van deze honden werden al beschreven rond het begin van de jaartelling, en is het oudste ras dat ItaliŽ kent. Men neemt aan dat de dieren van oorsprong uit AziŽ komen. Deze hond werd speciaal als herdershond gefokt omdat de herders de voorkeur gaven aan een hond met een witte vacht, zodat hij in donker goed te onderscheiden was van de wolven. Om de honden te beschermen tegen aanvallen van wolven werden de halsbanden voorzien van grote pennen. Door de strenge selectie binnen het ras zijn de zuivere bloedlijnen vandaag de dag nog steeds aanwezig. Tegenwoordig komt het ras, incidenteel, in het buitenland voor, maar dient dan voornamelijk als gezelschapsdier.

Algemene rasbeschrijving
De Berghond van de Maremmen en Abruzzen is een tamelijke grote, robuuste, sterke en moedige hond met een overvloedige witte vacht. De dieren hebben stevige botten, een goed ontwikkeld spierstelsel en een stoere uitstraling, maar ziet er beslist niet lomp uit. Het is een echte buitenhond.

Vacht
Dit ras heeft een weelderige beharing die tot 8 cm lang kan zijn. Een iets golvende vacht komt ook voor. De ondervacht van deze berghond is alleen in de winter aanwezig en is zweer zwaar.

Kleur
Wit, ivoorkleurig. Bleke sinaasappel- en citroentinten komen ook voor.

Gebruik
De Berghond van de Maremmen en Abruzzen wordt voornamelijk in ItaliŽ gebruikt als herdershond en waakhond. In mindere mate wordt dit ras als gezelschapsdier gebruikt.

Gezondheid
Incidenteel komt heupdysplasie voor bij deze dieren

Aard
De dieren zijn oplettend, waaks, moedig, intelligent, gewillig en trouw. Hij is wat terughoudend tegen over vreemden. De dieren zijn actief en echte buitenhonden. Opvoeding met zachte hand is noodzaak!

Copyright    Kennels.nl 2007    -    Alle rechten voorbehouden       Design: Demidind                                                                  Contact