Hier vindt u gegevens over het ras Bichon Frisé.

 
 
Ras: Bichon Frisé
FCI nummer:215
Rasgroep:Gezelschapshonden
Sectie:Bichons en verwante rassen
Rasvereniging: Pekingees & Dwergspaniel Club
Land van herkomst:België
Schofthoogte: reu:  25  - 30 cm   teef: 25  - 30 cm
Gewicht: reu:  4  - 6 kg   teef: 3  - 6 kg
Omschrijving:

Alias
Bichon Ténériffe of krulharig leeuwtje. De officiële naam is Bichon a Poil Frise.

Ontstaansgeschiedenis
Dit ras is in Frankrijk en België ontstaan door kruisingen van de Maltezer en de Bolognezer met witte Poedels. Hierover is eerst twijfel geweest; de FCI heeft in Nederland pas in 1978 België en Frankrijk aangewezen als land van oorsprong nadat ze jarenlang geen enkel land hiervoor wilden erkennen. Alhoewel de officiële rasstandaard al in 1933 in Frankrijk werd opgesteld, en de Franse FCI in 1934 het ras als erkend heeft geregistreerd. Toen kreeg de Bichon Frise ook de officieel geregistreerde naam:"Bichon a Poil Frise" (Poil Frise betekent "gekapt/gekruld haar" in het Frans). De geschiedenis van de Bichon Frise gaat al terug tot de 15e eeuw, toen reisden Bichons met Italiaanse scheepvaarders mee naar Tenerife, vandaar ook de bijnaam Bichon Ténériffe. Gedurende de renaissance kwam het ras in Frankrijk terecht alwaar het ras zeer geliefd was door het kleine formaat. Ze werden ook wel gebruikt als circushondjes door hun lenigheid en capriolen.

Algemene rasbeschrijving
De Bichon Frise is een echte sociale gezelschapshond. Hij is speels, leergierig en een tikkeltje ondeugend. Het is een vrolijke flierefluiter, als de deur op een kiertje staat gaat hij graag zelf even op onderzoek uit; een weglopertje dus. Dat gedrag neemt vaak wat af als ze wat ouder worden. De Bichon Frise wil graag deel uitmaken van het gezin, ligt graag op schoot. En is door zijn formaat gemakkelijk overal mee naartoe te nemen. Het is een kleinblijvend hondje wat ongeveer de leeftijd van 14 jaar kan bereiken.

Vacht
De fijnbehaarde zachte zijde-achtige vacht vraagt flink de aandacht. Een dagelijkse borstelbeurt is noodzakelijk om knopen te voorkomen. Overtollig haar bij de oogjes moet op tijd worden weggeknipt om irritatie te voorkomen. Een regelmatige gang (1x per kwartaal) naar de dierenkapsalon is gewenst. De Bichon Frise verhaart niet tot nauwelijks.

Kleur
De Bichon Frise is egaal wit.

Gebruik
Voornamelijk als gezellige actieve gezinshond, vooral met (kleine) kinderen is het een heel geschikt hondje. De Bichon Frise is erg tolerant en heeft snel in de gaten wat er van hem verwacht wordt. Hij blijft niet graag alleen thuis.

Gezondheid
Bij reutjes kunnen de testikels soms niet goed in het scrotum indalen.

Aard
De Bichon Frise is vrolijk, leergierig, tolerant en actief. Hij neemt genoegen met weinig ruimte, langdurige wandelingen zijn niet noodzaak. Alhoewel hij dat wel waardeert op zijn tijd!
Copyright    Kennels.nl 2007    -    Alle rechten voorbehouden       Design: Demidind                                                                  Contact