Hier vindt u gegevens over het ras Bolognezer.

 
 
Ras: Bolognezer
FCI nummer:196
Rasgroep:Gezelschapshonden
Sectie:Bichons en verwante rassen
Rasvereniging: Pekingees & Dwergspaniel Club
Land van herkomst:ItaliŽ
Schofthoogte: reu:  27  - 30 cm   teef: 25  - 30 cm
Gewicht: reu:  2,5  - 4 kg   teef: 2,5  - 4 kg
Omschrijving:

Alias
Bichon Bolognese

Ontstaansgeschiedenis
De uit ItaliŽ afkomstige Bolognezer valt onder de 5 rassen van de Bichon-groep die door de FCI erkend zijn. De Bolognezer stamt af van de Maltezer. In ItaliŽ is de Bolognezer een heel populair ras terwijl hij in West-Europese landen aanzienlijk minder vaak voorkomt. Al in de 12e eeuw is het hondje op schilderijen vastgelegd en was vooral in de gratie in de hogere kringen. De Bolognezer werd in die tijd vaak als cadeau geschonken als waardering, en het cadeau werd als grootste blijk van waardering gezien in die tijd. Het hondje dankt zijn naam aan de Italiaanse stad Bologna.

Algemene rasbeschrijving
De Bolognezer is een kleine hond met een dichte, witte vacht en een wat vierkant voorkomen. Hij wordt niet groter dan 30 cm (reutjes) en teefjes blijven iets kleiner. Het is een erg sociaal en aanhankelijk beestje en de Bolognezer blijft liever niet te lang alleen thuis.

Vacht
De witte, dichtbehaarde vacht ligt wat in lokken en heeft een intensieve verzorging nodig. Dagelijks moet de vacht worden gekamd om het snel klittende haar onder controle te houden. De haren bij de ogen en tussen de tenen moeten regelmatig worden bijgeknipt. Om de Bolognezer mooi wit te houden is een regelmatige wasbeurt met speciaal voor "witte hondjes" bestemde hondenshampoo noodzaak.

Kleur
De Bolognezer heeft een egaal witte vacht op een donker gepigmenteerde huid.

Gebruik
De Bolognezer wordt gebruikt als gezelschaps- en schoothondje. Het is overigens een erg acrobatisch beestje en het is erg leuk om behendigheidscursussen met de Bolognezer te volgen. Het wil graag dingen leren.

Gezondheid
Incidenteel komt Patella Luxatie voor. Dit is een aandoening waarbij de knieschijf niet midden op het bovenste uiteinde van het scheenbeen ligt. De hond zakt dan door de achterbenen omdat deze in dat geval niet kunnen worden belast.

Aard
De Bolognezer is vrolijk, intelligent, trouw, aanhankelijk en speels. Hij kan zichzelf heel erg goed vermaken met een bal of een oude knuffel. Hij is ook heel erg sociaal en zeer aanhankelijk voor zijn baas. Sommige Bolognezers kunnen niet goed alleen thuis zijn, maar dit kun je ze in de socialisatiefase wel aanleren. Als ze dit niet geleerd hebben kan dit soms problemen opleveren doordat ze blaffen als ze alleen thuis worden gelaten. Tegenover andere honden (vooral sommige terriŽrs) kan de Bolognezer soms fel zijn.

Copyright    Kennels.nl 2007    -    Alle rechten voorbehouden       Design: Demidind                                                                  Contact