Hier vindt u gegevens over het ras Briard.

 
 
Ras: Briard
FCI nummer:113
Rasgroep:Herdershonden en Veedrijvers
Sectie:Herdershonden
Rasvereniging: Nederlandse Briard Club
Land van herkomst:Frankrijk
Schofthoogte: reu:  62 cm
Gewicht: reu:  30  - 35 kg
Omschrijving:

Ontstaansgeschiedenis
De geschiedenis van de ‘Chien de Brie’, zoals de Briard ook wel wordt genoemd gaat terug naar de 14e eeuw, maar men vermoedt dat het ras nog ouder is. In 1371 zou een edelman, Aubry de Montdidier, een dergelijke hond hebben gehad die de moordenaar van zijn baas opspoorde. De naam van dit ras zou een verbastering zijn van ‘Chien d’Aubry’ en via ‘Chien de Brie’ tot Briard worden omgedoopt. De voorouders van dit ras zijn waarschijnlijk de Barbet en de Beauceron. Van oorsprong werd het ras gebruikt als herdershond en waakhond tegen zowel roofdieren als mensen die het op de kuddes hadden voorzien. Tegenwoordig wordt de Briard ook door het leger en de politie gebruikt en hij doet dienst als reddingshond.

Algemene rasbeschrijving
De Briard is een rechthoekig gebouwde hond met een robuust en stoer uiterlijk. Hij is een middelgrote, langharige herdershond. Door zijn sterke beharing is zijn gezicht geheel bedekt.
De Briard komt levendig en elegante over. Aan de achterpoten heeft de Briard dubbele wolfsklauwen.

Vacht
De dieren hebben minimaal 7 cm lang, licht gegolfd, ruw en droog haar. De lichte ondervacht is zacht een wollig.

Kleur
Met uitzondering van wit, kastanjerood en bruin zijn alle kleuren toegestaan, mits eenkleurig, met een voorkeur voor donkere kleuren.

Gebruik
De Briard werd oorspronkelijk gehouden voor het beschermen van de kuddes en de bijbehorende herders, maar blijkt een zeer veelzijdige hond die tegenwoordig voor meerdere doeleinden wordt gebruikt. Het is tevens een prima gezelschapsdier.

Gezondheid
Dieren waarmee wordt gefokt moeten worden gecontroleerd op de aanwezigheid van heupdysplasie en erfelijke oogafwijkingen.

Aard
De Briard is alert, levendig, opgewekt en moedig. De dieren hebben de neiging om dominant te zijn, maar zijn zeer trouw en vriendelijk. Bereidheid tot verdedigen is aanwezig. Enigszins terughoudend tegenover vreemden. De dieren kunnen heel goed met kinderen. De Briard heeft voldoende afleiding nodig en iemand die goed leiding kan geven.

Copyright    Kennels.nl 2007    -    Alle rechten voorbehouden       Design: Demidind                                                                  Contact