Hier vindt u gegevens over het ras Broholmer.

 
 
Ras: Broholmer
FCI nummer:315
Rasgroep:Pinschers, Schnauzers, Molossers en Zwitserse Sennenhonden
Sectie:Molossers
Rasvereniging: AiredaleTerrier Club Nederland
Land van herkomst:Denemarken
Schofthoogte: reu:  cm
Gewicht: reu:  kg
Omschrijving:

Ontstaansgeschiedenis
De Broholmer is een Deens, exclusief, ras. Zijn Mastiffachtige voorouders kwamen in de Middeleeuwen in Denemarken terecht als geschenk van Engeland aan het Deense hof. Deze honden werden gekruist met plaatselijke honden. De honden werden onder andere gebruikt voor het opdrijven en bewaken van vee. Aan het eind van de 19e eeuw was dit ras bijna uitgestorven. In 1974 begon de Deense Kennel Club met een reconstructie en met een doelgericht fokbeleid, waarvoor de rasbeschrijving van 1886 als basis diende. De Broholmer kon hierdoor in 1982 opnieuw door de FCI worden erkend. Inmiddels zijn er iets minder dan 1000 dieren in Denemarken. Buiten Denemarken komen er slecht enkele dieren voor. De export van dit ras is strikt gereguleerd en sinds 1998 mag maximaal 10% van de nestjes worden verkocht in het buitenland.

Algemene rasbeschrijving
De Broholmer is een grote, zeer krachtige, rechthoekige hond van het Mastiff type. Hij is rustig en vriendelijk en een uitstekende waakhond. Het kenmerkende van dit ras is de brede en sterke voorborst.

Vacht
De vacht is stokharig, heeft ene grove structuur en ligt dicht tegen het lichaam aan.

Kleur
Lichtgeel met een zwarte neusspiegel en donker masker, bruingeel met een zwarte neusspiegel en donkere haarpunten of zwart. Een witte aftekening op de borst, de voeten en de punt van de staart is toegestaan

Gebruik
De Broholmer werd Oorspronkelijk gebruikt als drijvers en bewakers van vee. Tegenwoordig waakhond en langzamerhand gezinshond.

Gezondheid
Bij dit ras zijn geen specifieke gezondheidsproblemen bekend.

Aard
De Broholmer is rustig, vrolijk en vriendelijk. De verzorging van de Broholmer is bijzonder veeleisend. Heeft veel aandacht nodig en is erg gericht op de baas De opvoeding dient consequent te zijn, maar met zachte hand. De dieren worden zeer laat volwassen (ongeveer 3 jaar). Van jonge dieren kan men niet veel verwachten. De dieren leren wel gemakkelijk en wat zij eenmaal geleerd hebben vergeten ze nooit meer. Gezin het feit dat de dieren zeer explosief groeien, mag men tot anderhalf jaar de pups niet belasten. Aangeraden wordt om per maan 5 minuten te wandelen. Een dier van 2 maanden mag dus 10 minuten per wandeling lopen. De dieren zo min mogelijk belasten met speeltjes en balletjes.
Copyright    Kennels.nl 2007    -    Alle rechten voorbehouden       Design: Demidind                                                                  Contact