Hier vindt u gegevens over het ras Bull TerriŽr.

 
 
Ras: Bull TerriŽr
FCI nummer:011
Rasgroep:TerriŽrs
Sectie:Bull TerriŽrs
Rasvereniging: Nederlandse Bull Terrier Club
Land van herkomst:Engeland
Schofthoogte: reu:  cm
Gewicht: reu:  kg
Omschrijving:

Ontstaansgeschiedenis
Bull TerriŽr is een van de oudste TerriŽrrassen. Het ras werd rond 1850 gecreŽerd door James Hinks uit Birmingham door kruisingen van de Witte Engelse TerriŽr, de Bulldog en de DalmatiŽr. Vroeger werd dit ras als vechthond gebruikt. In 1887 werd hij als ras erkend door de Engelse Kennel Club. Na de Tweede Wereldoorlog ontstonden de gekleurde Bull TerriŽrs naast de witte variant. De Bull TerriŽr wordt ook wel de gladiator van de honden genoemd. Er komt binnen dit ras ook een variŽteit voor: de miniatuur Bull TerriŽr. Deze variŽteit valt onder de zelfde rasstandaard.

Algemene rasbeschrijving
De Bull TerriŽr is krachtig gebouwd, symmetrisch en actief. Zeer gespierd lichaam. De gezichtsuitdrukking moet schrander en alert zijn. Kenmerkend zijn het eivormige hoofd met de driehoekige ogen en de gebogen neuslijn.

Vacht
De vacht is kort, vlak aanliggend, gelijkmatig, hard en glanzend.

Kleur
Zuiver wit, waarbij pigmentvlekken in de huid en aftekeningen op het hoofd zijn toegestaan. Gestroomd geniet de voorkeur. Ook toegestaan zijn zwart gestroomd, rood, reekleurig (fawn) en driekleur.

Schofthoogte
Geen limiet, miniatuur Bull TerriŽr maximaal 35,5 cm

Gewicht
Geen limiet

Gebruik
Vroeger gebruikt als vechthond, tegenwoordig gehouden als gezelschapshond

Gezondheid
Witte Bull TerriŽrs worden soms doof geboren, en alle pups dienen op doofheid te worden onderzocht (BAER-test). Bij de miniatuur Bull TerriŽr komt incidenteel een erfelijke oogaandoening (PLL, primaire lens luxatie) voor. Ook zijn hartafwijkingen en nieraandoeningen wel waargenomen.

Aard
De Bull TerriŽr is een bijzonder zachtaardig, moedig, vrolijk en koppig. Het is een hond die bij een consequente opvoeding betrouwbaar is bij kinderen. Indien uitgedaagd laat de Bull TerriŽr niet gemakkelijk meer los. Let bij een wit exemplaar echter op het gehoor en test een puppy voordat u hem of haar aanschaft. Hij heeft relatief veel beweging nodig om zich goed te voelen.

Copyright    Kennels.nl 2007    -    Alle rechten voorbehouden       Design: Demidind                                                                  Contact