Hier vindt u gegevens over het ras Cao da Serra da Estrela.

 
 
Ras: Cao da Serra da Estrela
FCI nummer:173
Rasgroep:Pinschers, Schnauzers, Molossers en Zwitserse Sennenhonden
Sectie:Molossers
Rasvereniging: Estrela Berghonden Vereniging Nederland
Land van herkomst:Portugal
Schofthoogte: reu:  65  - 72 cm   teef: 62  - 68 cm
Gewicht: reu:  kg
Omschrijving:

Ontstaansgeschiedenis
De Cao da Serra da Estrela komt uit de Serra da Estrela, het Estrelagebergte in Portugal. De dieren werden gebruikt voor de bewaking van het vee. De voorouders van dit ras kwamen uit AziŽ. Er komen veel verwante rassen voor in Zuid- en Midden-Europese berggebieden. Door de grote afstanden die de dieren in de bergen moesten afleggen, is hun gang licht en verbruiken de dieren minimaal energie. In 1983 werd de Nederlandse vereniging voor dit ras opgericht. De Cao da Serra da Estrela is een ras dat niet veel voorkomt buiten het land van oorsprong.

Algemene rasbeschrijving
De Cao da Serra da Estrela is een grote, majestueuze, beweeglijke en krachtig gebouwde hond. Het lichaam van dit dier is lang en robuust, niet te kort.

Vacht
Bij dit ras komen twee verschillende variŽteiten voor, wat betreft vachtsoort. Dit zijn de kortharige en de langharige. De vacht moet, bij beide variŽteiten, krachtig en tamelijk grof zijn, recht of licht golvend en zeer weelderig. De ondervacht bestaat uit fijn, kort haar.

Kleur
Fawn, wolfskleurig met geel, eenkleurig. Zwarte haarpunten zijn normaal. Kleine witte aftekeningen zijn toegestaan.

Gebruik
Dit ras wordt in Portugal gebruikt als beschermer van het vee tegen roofdieren. In mindere mate gehouden als gezinshond.

Gezondheid
Dieren waarmee gefokt wordt, moeten worden onderzocht op de aanwezigheid van heupdysplasie.

Aard
De Cao da Serra da Estrela is een eenmanshond, waaks, lief, betrouwbaar en vriendelijk voor huisgenoten. Dit ras werkt graag maar door zijn eigenwijsheid doet hij niets tegen zijn zin in. Het is een aantrekkelijk ras dat met strakke hand en veel geduld opgevoed moet worden.
Copyright    Kennels.nl 2007    -    Alle rechten voorbehouden       Design: Demidind                                                                  Contact