Hier vindt u gegevens over het ras Cavalier King Charles SpaniŽl.

 

Gebruik het snelmenu: Kennels,

 
Ras: Cavalier King Charles SpaniŽl
FCI nummer:136
Rasgroep:Gezelschapshonden
Sectie:Engelse Dwerg SpaniŽls
Rasvereniging: Cavalier Club Nederland
Land van herkomst:Engeland
Schofthoogte: reu:  32  - 33 cm   teef: 31  - 32 cm
Gewicht: reu:  5,5  - 9 kg   teef: 5  - 8 kg
Omschrijving:

Alias
English Toy Spaniel en
De Cavalier

Ontstaansgeschiedenis
De Cavalier King Charles SpaniŽl zijn al in de 16e en 17e eeuw door schilders afgebeeld op staatsieportretten van Karel II van Groot-BrittanniŽ. Deze Koning wandelde graag met enkele van deze levendige hondjes en ze kregen de naam King Charles SpaniŽl. Toen de Mopshonden, Pekinezen en Japannezen in Groot-BrittanniŽ werden ingevoerd verloor de Cavalier King Charles SpaniŽl aan populariteit. De breedhoofdige hondjes met platte neuzen vielen zeer in de smaak. Toen in 1926 de Amerikaan Mr. R. Eldridge Groot-BrittanniŽ bezocht zag hij de King Charles SpaniŽl toevallig op schilderijen en hij was helemaal weg van dit hondje. Hij loofde een beloning uit voor een King Charles SpaniŽl van het oude type en er werd een standaard opgesteld om fokkers een richtlijn te geven. In 1944 werd de Cavalier King Charles SpaniŽl als ras in Groot-BrittanniŽ erkend.

Algemene rasbeschrijving
De Cavalier King Charles SpaniŽl is een echte gezins- en gezelschapshond. Hij heeft een vrolijk en lief karakter en is sportief. Hij is erg leergierig en wil graag nieuwe dingen leren. Hij kan gemiddeld tussen de 9 en 11 jaar oud worden.

Vacht
De Cavalier King Charles SpaniŽl heeft lang, steil en zijdeachtig haar dat flinke verzorging nodig heeft. Een dagelijkse borstelbeurt is noodzakelijk om klitten te voorkomen.

Kleur
Black en Tan (zwart met bruine aftekeningen boven de ogen), zuiver rood gekleurd (Ruby) en kastanjebruine aftekeningen op een witte ondergrond komen voor. Driekleur tussen zwart en wit met bruine aftekeningen is ook toegestaan, iedere andere kleurencombinatie is ongewenst.

Gebruik
De Cavalier King Charles SpaniŽl word gebruikt als gezins- en gezelschapshond. Door zijn vriendelijke, menslievende karakter is het een gezellige huisvriend.

Gezondheid
Reuen moeten duidelijke normaal ontwikkelde testikels hebben. Soms komen indalingsproblemen voor. Incidenteel komt patella luxatie voor.

Aard
De Cavalier King Charles SpaniŽl is een vrolijke, elegante en levenslustige viervoeter die een lange wandeling op zijn tijd zeer op prijs stelt. Het liefst is deze affectieve SpaniŽl voortdurend in gezelschap; hij kan echter wel alleen thuis zijn mits hem dat op tijd word geleerd. Het is van nature geen "blaffer". De Cavalier King Charles SpaniŽl is niet bijzonder geschikt als waakhond door zijn ontwapenende karakter. Hij stapt menslievend op alles en iedereen af. Hij kan zeer goed met kinderen overweg en ook andere huisdieren geven over het algemeen geen problemen.
Copyright    Kennels.nl 2007    -    Alle rechten voorbehouden       Design: Demidind                                                                  Contact