Hier vindt u gegevens over het ras Chart Polski.

 
 
Ras: Chart Polski
FCI nummer:333
Rasgroep:Windhonden
Sectie:Kortharige Windhonden
Rasvereniging: NVOW, Nederlandse Vereniging voor Afghaanse Windhonden en andere Oosterse Windhondenrassen
Land van herkomst:Polen
Schofthoogte: reu:  70  - 80 cm   teef: 68  - 75 cm
Gewicht: reu:  35  - 40 kg   teef: 35  - 40 kg
Omschrijving:

Ontstaansgeschiedenis
De Chart Polski dankt zijn naam aan het land waar hij oorspronkelijk vandaan komt; Polen. Al sinds de 13e eeuw is de Chart Polski in Polen een bekend traditioneel ras. De Chart Polski valt onder de windhonden. Deze bijzondere en populaire windhonden werden speciaal gefokt voor de volgjacht. Ze moesten het vluchtende wild opsporen en vervolgens met grote snelheid achtervolgen en verwonden. De Chart Polski is waarschijnlijk een afstammeling van de Perzische windhonden (Saluki). In Rusland werd echter door auteurs beweerd dat de Chart Polski een kruising is van de Greyhound en de Barzoi. Dit is niet waarschijnlijk omdat de Barzoi pas in de zestiende eeuw werd ontdekt werd in Rusland, in de tijd van Iwan de Verschrikkelijke, en de Chart Polski al sinds de 13e eeuw op schilderijen is afgebeeld.

Algemene rasbeschrijving
De Chart Polski is een grote, goed gespierde windhond met een energiek voorkomen. Hij beweegt zich met souplesse, enigszins verend en wat langzaam. De Chart Polski heeft een doordringend expressieve en alerte blik. De gemiddelde leeftijdsverwachting ligt rond de 12 jaar bij de Chart Polski.

Vacht
De vacht van de Chart Polski is wat grof en springerig. De beharing is kort en op de staart en de dijen zichtbaar iets langer dan op de rest van het lichaam. De verzorging bestaat uit het af en toe borstelen om de overtollige haren te verwijderen.

Kleur
Alle kleuren komen voor; en zijn toegestaan.

Gebruik
Vroeger werd de levendige Chart Polski met name gebruikt voor zichtjacht en volgjacht op klein wild als hazen, konijnen en vossen. Maar ook voor groter wild deinst deze “jachtmachine” niet terug. Hij is snel, zelfverzekerd en onvermoeibaar. Het jagen is de tweede natuur van deze intelligente en alerte hond. Tegenwoordig wordt de Chart Polski ook veel als gezins- en waakhond gebruikt, houdt u er dan rekening mee dat hij veel beweging behoeft. Twee tot drie maal daags een uur vrij rondrennen in de natuur is een must.

Gezondheid
Er zijn geen rasgebonden gezondheidsproblemen bij de Chart Polski bekend.

Aard
De Chart Polski is een levendige, gevoelige en moedige hond. Hij luistert goed totdat hij de jacht heeft ingezet op blaadjes, poezen, katten of andere bewegende dingen. De Chart Polski is wantrouwend tegenover vreemden, hij is bijzonder waaks en alert. Deze hond is in tegenstelling tot de meeste honden niet een typisch roedeldier. Hij wil graag als gelijke behandeld worden.Copyright    Kennels.nl 2007    -    Alle rechten voorbehouden       Design: Demidind                                                                  Contact