Hier vindt u gegevens over het ras Chesapeake Bay Retriever.

 
 
Ras: Chesapeake Bay Retriever
FCI nummer:263
Rasgroep:Retrievers en waterhonden
Sectie:Retrievers
Rasvereniging: Chesapeake Bay Retriever Club
Land van herkomst:Verenigde Staten
Schofthoogte: reu:  58  - 66 cm   teef: 53  - 61 cm
Gewicht: reu:  29,5  - 36,5 kg   teef: 25  - 32 kg
Omschrijving:

Ontstaansgeschiedenis
De Chesapeake Bay Retriever stamt waarschijnlijk af van f het Newfoundlander ras f van Labradors. Het verhaal gaat dat er in 1807 voor Maryland tussen de Chesapeake Bay en de Delawarebay in de Verenigde Staten een Engels schip is gezonken. Bij de schipbreukelingen bevonden zich twee kleine puppies; een roodachtig reutje (Sailor gedoopt) en een zwart teefje (Canton; vernoemd naar het gezonken schip). Hieruit zijn met behulp van regionale Retrievers en Waterhonden de Chesapeake Bay Retrievers ontstaan. De Chesapeake Bay Retriever is een uitstekend eendenjager, nog steeds wordt hij veelvuldig voor de jacht gebruikt.


Algemene rasbeschrijving
De Chesapeake Bay Retriever is een grote, wat koppige eenkennige hond. Hij hecht zich niet snel, en is daarbij ook selectief. Het is een moeilijk af te richten hond met enorm goede jachtvaardigheden en doorzettingsvermogen, zowel op het land als in het water. Bij wedstrijden van de ACC (American Chesapeake Club) in 1935 wordt vermelding gemaakt van de winnende Chesapeake Bay Retriever. Die zwom ruim een half uur achter een vluchtende eend aan tot hij hem uiteindelijk had! Hierbij moet vermeld worden dat de buitentemperatuur 4C was. De gemiddelde leeftijdsverwachting van deze doorzetter is ongeveer 1213 jaar.

Vacht
De Chesapeake Bay Retriever heeft een korte (< 3,75 cm) maar zeer dichte en dikke vacht met fijn wollen onderhaar. Dit heeft in het water een isolerend effect. De vacht mag niet krullerig zijn. De verzorging bestaat uit een dagelijkse borstelbeurt om de overtollige haren te verwijderen. Dit ras verhaart in het voor- en najaar.

Kleur
Iedere kleur tussen licht- en donkerbruin komt voor en is toegestaan. Van strokleur tot roestbruin. Eenkleurig geniet de voorkeur alhoewel een kleine witte vlek op borst en tenen mag. Zolang de vlek maar niet te groot is.

Gebruik
Als jachthond, zowel in het water als op het land. En tegenwoordig ook veel als gezelschapshond. In Europa komt de Chesapeake Bay Retriever nog niet veel voor.

Gezondheid
Heupdysplasie komt voor bij dit ras.

Aard
De Chesapeake Bay Retriever is een kalme enigszins koppige werkhond. Hij is gek op apporteren en zoekspelletjes. Het is een enorm goede zwemmer. Alhoewel hij over het algemeen heel lief is voor kinderen is de Chesapeake Bay Retriever toch minder geschikt als gezinshond. Hij is zelfstandig en hecht zich aan n baas.Copyright    Kennels.nl 2007    -    Alle rechten voorbehouden       Design: Demidind                                                                  Contact