Hier vindt u gegevens over het ras Chihuahua.

 

Gebruik het snelmenu: Kennels,

 
Ras: Chihuahua
FCI nummer:218
Rasgroep:Gezelschapshonden
Sectie:Chihuahua’s
Rasvereniging: Nederlandse Chihuahua Club
Land van herkomst:Mexico
Schofthoogte: reu:  16  - 20 cm   teef: 16  - 20 cm
Gewicht: reu:  0,5  - 3 kg   teef: 0,5  - 2 kg
Omschrijving:

Ontstaansgeschiedenis
De Chihuahua (wordt uitgesproken als sjie-wa-wa), wordt gezien als de kleinste hond ter wereld, hij komt oorspronkelijk uit de Mexicaanse Republiek alwaar hij zijn oorsprong vindt bij het Maya-volk en hun erfgenamen, de Tolteken en de Azteken. De toenmalige naam van de Chihuahua was Techichi wat "kleine hond van de lucht" zou betekenen. Pas veel later is de Chihuahua vernoemd naar de gelijknamige staat in Mexico. Er bestaan veel speculaties over de exacte historie van de Chihuahua en het gebruiksdoel van dit kleine hondje. Er wordt verondersteld dat deze honden in het wild leefden, en in de tijd van de Tolteken gehospitaliseerd werden. Later kwamen ze ook veel voor bij de Azteken waarvan afbeeldingen zijn in het klooster van Huejotzingo in Mexico. Het kleine hondje werd vermoedelijk gebruikt als zoenoffer voor de dood, om de zonden van de overledenen op zich te nemen, en hun ziel naar het hiernamaals te begeleiden. Misschien werden ze ook gebruikt als delicatesse. Afbeeldingen van dit kleine hondje (ook wel Toy-Dog genoemd) werden gebruikt als decoratie bij de architectuur in de Mexicaanse steden. Deze schilderingen komen erg overeen met de hedendaagse Chihuahua.
Aan het eind van de negentiende eeuw werd de eerste Chihuahua naar Amerika en Engeland geëxporteerd. Pas in de dertiger jaren werd de langharige variant van het ras ontwikkeld. Het hondje is zeer populair in zowel Amerika als Groot-Brittanië.

Algemene rasbeschrijving
De Chihuahua is een goed gebouwde en iets gedrongen hond. De schedel heeft is opmerkelijk appelvormig. De lange staart wordt hoog gedragen. Dit kan gekruld ofwel in leeuwenvorm gekapt zijn.

Vacht
De bovenvacht is glad, zacht en glanzend. De FCI erkent twee verschillende haarvariëteiten: langharig en gladharig.

Kleur
Alle kleuren zijn toegestaan

Gebruik
Tegenwoordig gehouden als gezelschapshond.

Gezondheid
Incidenteel komt een open fontanel voor. Ook patella luxatie komt voor.

Aard
De Chihuahua is snel, alert en zelfbewust. Ze zijn erg levendig en heel moedig. Ondanks zijn formaat denkt hij een ‘grote’ hond te zijn, die veel zelfvertrouwen heeft en zeer waaks is. Deze dieren houden niet van kou!


Copyright    Kennels.nl 2007    -    Alle rechten voorbehouden       Design: Demidind                                                                  Contact