Hier vindt u gegevens over het ras Chinese Naakthond.

 

Gebruik het snelmenu: Kennels,

 
Ras: Chinese Naakthond
FCI nummer:288
Rasgroep:Gezelschapshonden
Sectie:Naakte honden
Rasvereniging: Pekingees & Dwergspaniel Club
Land van herkomst:China
Schofthoogte: reu:  28  - 33 cm   teef: 23  - 30 cm
Gewicht: reu:  2,5  - 4,5 kg   teef: 2,5  - 4,5 kg
Omschrijving:

Alias
Chinese gekuifde naakthond.

Ontstaansgeschiedenis
Er is weinig bekend over de geschiedenis van de Chinese naakthond; er wordt algemeen aangenomen dat het ras in China is ontstaan. Maar het is niet feitelijk bewezen dat het ras daar ook zijn oorsprong vindt. Wat wel bekend is, is dat het ras in de vijftiende eeuw in China al is beschreven. Chinese zeelieden verkochten toen de Chinese naakthond aan de eerste Amerikaanse kolonisten. Tot 1966 was er echter in de Verenigde Staten maar één dame bekend die in het bezit was van de Chinese naakthond. Nog steeds valt de Chinese naakthond onder de niet veel voorkomende en minder populaire rassen.

Algemene rasbeschrijving
De kleine Chinese naakthond heeft een opvallende verschijning door zijn haarloze lichaam met enkel een kuif, en haar op de staart en de pootjes. Haarloosheid geniet de voorkeur bij de Chinese naakthond, maar er is een variant die wel behaard is; de “Powderpuffs”. Eigenlijk is deze variant ontstaan door een haarprobleem bij het fokken. In ieder nest komen een aantal behaarde pups voor waarvan de ondervacht ontbreekt, deze noemen ze Powderpuffs. De Chinese naakthond kan zeer oud worden.

Vacht
Haarloos, de warme aanvoelende huid is zacht en dun. De beharing van de kuif en de staart/poten is zijdeachtig. De vachtverzorging bestaat uit regelmatig baden en vervolgens inwrijven met babyolie. De huid is zeer gevoelig en kan gemakkelijk verbranden in de zon! Let op uitdrogen tijdens warme dagen. De Powderpuff heeft lange zijdeachtige dunne beharing zonder ondervacht.

Kleur
De Chinese naakthond komt in alle kleurvarianten voor met vlekken op de huid. Typerend is dat pups van de Chinese naakthond allemaal kreeftrood worden geboren. Daarna kleurt de huid wit; waarna pas na enkele weken de vlekken verschijnen op de huid.

Gebruik
Voornamelijk als gezelschapshond. De Chinese naakthond wordt ook voor tentoonstellingen gebruikt.

Gezondheid
Er komen gebitsproblemen voor, met name bij de Powderpuffs, waarbij hoektanden kunnen ontbreken. Ook kan het zo broos zijn dat tanden en kiezen spontaan breken.

Aard
Dit ras kenmerkt zich door zijn enorme opgewekte en speelse uitbundigheid. De Chinese naakthond is erg aanhankelijk, kan goed met kinderen overweg en is niet veeleisend. Qua beweging past hij zich vrij gemakkelijk aan zijn omgeving aan. Ook de opvoeding zal niet al te veel problemen geven, hij heeft snel door wat er van hem wordt verwacht. Hij is gek op aandacht en ligt graag op schoot.


Copyright    Kennels.nl 2007    -    Alle rechten voorbehouden       Design: Demidind                                                                  Contact