Hier vindt u gegevens over het ras Clumber Spaniel.

 
 
Ras: Clumber Spaniel
FCI nummer:109
Rasgroep:Retrievers en waterhonden
Sectie:SpaniŽls
Rasvereniging: Clumber Spanielclub Nederland
Land van herkomst:Engeland
Schofthoogte: reu:  48  - 51 cm   teef: 45  - 50 cm
Gewicht: reu:  29  - 35,3 kg   teef: 27  - 29,5 kg
Omschrijving:

Ontstaansgeschiedenis
Het is niet geheel duidelijk wat de exacte ontstaansgeschiedenis is van de Clumber SpaniŽl. De Clumber SpaniŽl is een echte spaniŽl soort maar heeft specifieke raseigen kenmerken. Opvallend zijn het massieve hoofd met hangende oren, de bedachtzame uitdrukking uit de donkere ogen en het lange, lage en zware lichaam. Het is de oudste raszuivere spaniŽl soort, alle historische en recente afbeeldingen van de Clumber SpaniŽl zijn bijna identiek. Er zijn beschrijvingen waarin wordt beweerd dat de Clumber SpaniŽl een kruising is tussen de Engelse SpaniŽl en de Franse Bassethonden. De oudste bekende gegevens zijn dat de Franse Hertog van Noailles een aantal Clumber SpaniŽls bezat. Toen er tijdens het begin van de Franse Revolutie (1788-1789) moeilijkheden op komst waren voor de adellijken besloot deze Hertog van Noailles een aantal van zijn honden aan een goede vriend in Newcastle te schenken. Zo wilde hij het bestaansrecht van dit ras sparen. Zijn Welshe vriend de Hertog van Newcastle, wilde de honden wel huisvesten op zijn landgoed. Hij hield ze in kennels genaamd ďClumber ParkĒ. Aan dit park hebben ze hun uiteindelijke naam ook te danken.

Algemene rasbeschrijving
De Clumber SpaniŽl is een sterke zwaar gebouwde maar compacte hond. Hij zou kunnen worden omschreven als een wat kleinere, lange Sint Bernard hond, om een beeld te geven. De getrainde Clumber SpaniŽl heeft een enorm uithoudingsvermogen.
De gemiddelde leeftijdsverwachting van de Clumber SpaniŽl is ongeveer 12 jaar.

Vacht
De Clumber SpaniŽl heeft een middellange, dichte wat zijdeachtige beharing. De overvloedige vacht valt enigszins sluik. De verzorging van de vacht bestaat uit een regelmatige borstelbeurt om de overtollige haren te verwijderen.

Kleur
Citroenkleurige aftekeningen op een wit lichaam zijn gewenst. Oranje aftekeningen zijn toegestaan evenals spikkels op de snuit en een lichte aftekening op het hoofd.

Gebruik
Jachthond en gezelschapshond. De Clumber SpaniŽl is bij jagers favoriet om zijn langzame en nauwkeurige manier van werken, hij wordt hierom als opjagende en apporterende hond erg gewaardeerd. Ook als gezelschapshond is de Clumber SpaniŽl er geschikt. Hij kan goed met kinderen overweg en ook andere huisdieren vormen geen probleem.

Gezondheid
Zowel als ectropion (ooglidafwijking waarbij het ooglid naar buiten is gekruld) als entropion (ooglidafwijking waarbij het ooglid naar binnen is gekruld) komen voor. Dit kan oogirritatie veroorzaken en in het ergste geval schade aan het oog. Niet goed functionerende traanbuizen komen voor. En ook heupdysplasie kan voorkomen bij de Clumber SpaniŽl.

Aard
De Clumber SpaniŽl is een wat stoÔcijnse zware lobbes. Hij is een echte ďgoedzakĒ maar bijzonder intelligent en standvastig. De Clumber SpaniŽl is wat afstandelijk maar betrouwbaar en nooit agressief. Hij heeft een gelijkmatig humeur en is rustig en gewillig. Zijn voorkomen laat u misschien denken dat hij niet veel beweging nodig heeft; het tegendeel is waar. Deze vrolijke noot heeft flink wat beweging nodig!


Copyright    Kennels.nl 2007    -    Alle rechten voorbehouden       Design: Demidind                                                                  Contact