Hier vindt u gegevens over het ras Coton de Tuléar.

 
 
Ras: Coton de Tuléar
FCI nummer:283
Rasgroep:Gezelschapshonden
Sectie:Bichons en verwante rassen
Rasvereniging: Pekingees & Dwergspaniel Club
Land van herkomst:Frankrijk
Schofthoogte: reu:  25  - 32 cm   teef: 22  - 28 cm
Gewicht: reu:  4  - 6 kg   teef: 3,5  - 5 kg
Omschrijving:

Ontstaansgeschiedenis
De Coton de Tulear vindt zijn oorsprong in Afrika, op het eiland Madagaskar. In 1971 is dit ras door de FCI erkend en is Madagaskar als land van herkomst vermeld. In de streek de Tulear op Madagaskar kwamen kleine wilde hondjes voor die zichzelf in de natuur onderhielden. Waarschijnlijk waren dit scheepshondjes van het Bichon-type die na een schipbreuk in de Indische oceaan aan land zijn gespoeld. De naam Coton de Tulear (Katoen van Tulear) verwijst naar de katoenplantage in de streek de Tulear op Madagaskar. De Coton de Tulear is een niet veel voorkomend ras.

Algemene rasbeschrijving
De Coton de Tulear is een klein blijvend hondje met een bewerkelijke katoenachtige beharing. Alhoewel de Coton de Tulear door zijn uiterlijk een echt knuffeldier lijkt is het dat zeker niet alleen. Het is een behoorlijk stoere en sterke hond, zeker niet kleinzerig. De gemiddelde leeftijdsverwachting is 13-14 jaar.

Vacht
De Coton de Tulear heeft een dichte, fijne en zachte katoenachtige vacht. Dit ras verhaart niet maar de verzorging vergt flink wat tijd. Dagelijks is een flinke borstelbeurt noodzakelijk om klitten en viltvorming te voorkomen. Regelmatig is een wasbeurt noodzakelijk om de vacht mooi wit te houden.

Kleur
De Coton de Tulear heeft over het algemeen een geheel witte pels. Wit met enkele donkergrijze of zwarte vlekken is toegestaan. De vlekken komen dan voornamelijk op de oren voor.

Gebruik
Voornamelijk als gezelschapshond.

Gezondheid
Patella luxatie kan voorkomen. Ook ectropion (ooglidafwijking waarbij het ooglid naar buiten is gekruld) als entropion (ooglidafwijking waarbij het ooglid naar binnen is gekruld) komen voor. Dit kan oogirritatie veroorzaken en in het ergste geval schade aan het oog.

Aard
De Coton de Tulear is een lekker energiek hondje en hij is waaks. Over het algemeen is het geen keffer en luistert hij goed. Maar het is aan te raden een puppycursus te volgen omdat het is een hondje is dat laat volwassen wordt. De Coton de Tulear is speels en pienter, en is zeer geschikt hondje om bijv. flyball mee te beoefenen. Door zijn vriendelijke karakter is hij erg geschikt voor gezinnen met kinderen.
Copyright    Kennels.nl 2007    -    Alle rechten voorbehouden       Design: Demidind                                                                  Contact