Hier vindt u gegevens over het ras Dandie Dinmont Terriėr.

 
 
Ras: Dandie Dinmont Terriėr
FCI nummer:168
Rasgroep:Terriėrs
Sectie:Dwerg Terriėrs
Rasvereniging: Schotsche Terrier Club
Land van herkomst:Engeland
Schofthoogte: reu:  25  - 30 cm
Gewicht: reu:  8  - 11 kg
Omschrijving:

Ontstaansgeschiedenis
De Dandie Dinmont Terriėr komt oorspronkelijk uit het grensgebied tussen Engeland en Schotland. Het ras is nauw verwant aan de Bedlington Terriėr en de Border Terriėr. De naam is afkomstig van een van de personages in Sir Walter Scott's roman ‘Guy Mannering’. Het ras werd gefokt voor de jacht onder de grond. Het oorspronkelijke uiterlijk is sinds het einde van de zeventiende eeuw niet wezenlijk veranderd.

Algemene rasbeschrijving
De Dandie Dinmont Terriėr is kortbenig en heeft een opvallend, relatief groot hoofd, dat bedekt is met zijdeachtig haar. Het lichaam is lang en diep

Vacht
De vacht is heel kenmerkend voor dit ras. Zacht onderhaar en harder dekhaar, de structuur voelt bros aan. Doordat de hardere haren door het zachtere onderhaar heen komen, geeft de vacht de indruk van een penseel.

Kleur
Er komen twee kleuren voor, peper of mosterd. De peperkleur is donker blauwzwart tot licht zilvergrijs met een weelderig zilverwitte kuif, de mosterdkleur is roodbruin tot bleek fawn met een weelderige roomwitte kuif.

Gebruik
Oorspronkelijk werd deze aardhond gebruikt als jachthond voor holbewoners. Tegenwoordig gehouden als gezelschapshond

Gezondheid
Bij dit ras zijn geen ernstige rasgebonden afwijkingen bekend.

Aard
De Dandie Dinmont Terriėr is onafhankelijk, rustig in huis, moedig, schrander en intelligent. Is zeer gesteld op de eigen gezinsleden, geen allemansvriend en betrekkelijk waaks. Dit ras vereist vanwege zijn sterke wil een consequente opvoeding.
Copyright    Kennels.nl 2007    -    Alle rechten voorbehouden       Design: Demidind                                                                  Contact