Hier vindt u gegevens over het ras Amerikaanse Cocker Spaniel.

 
 
Ras: Amerikaanse Cocker Spaniel
FCI nummer:167
Rasgroep:Retrievers en waterhonden
Sectie:Spaniëls
Rasvereniging: Amerikaanse Cocker Spaniel Club Nederland
Land van herkomst:Verenigde Staten
Schofthoogte: reu:  36  - 38,5 cm   teef: 34  - 35,5 cm
Gewicht: reu:  10  - 13 kg   teef: 10  - 11 kg
Omschrijving:

Ontstaansgeschiedenis
Een in Amerika gefokte jachthond (uit Engelse Cocker Spaniels) , die zich onderscheidt van de Engelse Cocker Spaniel in hoofd, beharing en lichaamsbouw. De Engelse Cocker Spaniel Obo, geboren in 1879 is de stamvader van de Engelse Cocker Spaniel. Obo II ging in 1880 naar Amerika en is de stamvader van de Amerikaanse variant. De Cocker Spaniel werd in Amerika erkend in 1883. Maar de twee verschillende rassen kregen pas in 1946 van de Amerikaanse Kennel Club een eigen standaard. Sindsdien zijn de Engelse Cocker Spaniel en de Amerkaanse Cocker Spaniel afzonderlijk erkende rassen.

Algemene rasbeschrijving
Compact en stevig lichaam met een sterke ruglijn (licht aflopend). Het hoofd heeft een duidelijke stop, is fijn besneden en edel. De ogen zijn rond en vol en hebben een intelligente vragende uitdrukking. De oren zijn lobvormig en lang.

Vacht
Op het hoofd kort en fijn. Het lichaam heeft langere beharing lang met een ruime ondervacht. De vacht moet zijdeachtig, glad of licht golvend zijn. Veel vachtverzorging is noodzakelijk, een regelmatige borstelbeurt is vereist. Eénmaal per jaar moet de vacht vakkundig worden geplukt waarbij het dode haar wordt verwijderd.

Kleur
Dit ras is veelkleurig o.a. bruin, blond tot rood, éénkleurig zwart, zwart of bruin met tan-aftekening. En met bonte kleuren o.a. zwart met wit, bruin met wit en rood met wit, ook met tan-aftekening (driekleurig).

Gebruik
Oorspronkelijk gebruikt als jachthond. Om het wild op te sporen en op te jagen, en het apporteren van de prooi nadien. Wordt nu vooral als gezelschapshond gebruikt door zijn grote aanpassingsvermogen. Verder is de Amerikaanse Cocker Spaniel gehoorzaam, intelligent en levendig. Een vrolijke en gelijkmatige hond.

Gezondheid
Er komen bij dit ras heupdysplasie, patella luxatie en erfelijke oogafwijkingen voor.


Copyright    Kennels.nl 2007    -    Alle rechten voorbehouden       Design: Demidind                                                                  Contact