Hier vindt u gegevens over het ras Deerhound.

 
 
Ras: Deerhound
FCI nummer:164
Rasgroep:Windhonden
Sectie:Ruwharige Windhonden
Rasvereniging: De Deerhoundclub
Land van herkomst:Schotland
Schofthoogte: reu:  76  - 80 cm   teef: 71  - 76 cm
Gewicht: reu:  45,5  - 48 kg   teef: 29  - 36,5 kg
Omschrijving:

Ontstaansgeschiedenis
Van de Deerhound is maar weinig echt duidelijk over de exacte ontstaansgeschiedenis. In Schotland zijn op diverse plaatsen muurschilderingen en stenen gevonden van vóór onze jaartelling met tekeningen van grote ruwharige honden die gebruikt werden bij de jacht op edelherten, reeën en ander klein wild. Deze stenen zijn bewaard gebleven en te bezichtigen in "National Museum of Antiquities of Scotland". Men trachtte vroeger deze honden zodanig te fokken dat ze op hun jachttaak berekend waren. Na verloop van tijd ontstonden daaruit honden die geschikt waren langdurige jacht. Vooral bij Clans in de Schotse Hooglanden was de Deerhound gewild. Het is één van de oudste Britse rassen. In 1860 werd het ras erkend.

Algemene rasbeschrijving
De Deerhound is een grote, zwaar gebouwde ruwharige hond met een krachtig voorkomen en een flinke jachtdrift. De gemiddelde leeftijdsverwachting is 11-12 jaar.

Vacht
De Deerhound is heeft een dichte ruwe, wat stugge beharing met een lengte van ongeveer 7-10 cm. De vacht mag niet wollig zijn. De verzorging bestaat uit een wekelijkse borstelbeurt. Geadviseerd word om ongeveer tweemaal per jaar naar een trimsalon te gaan.

Kleur
Donkergrijs, grijs, bruin, rood en rood gevlekt, zwart gevlekt. Liever geen witte aftekeningen, hoe donkerder hoe mooier.

Gebruik
Vroeger werd de Deerhound vooral gebruikt voor de jacht, kenmerkend voor de Deerhound is dat het vooral een “reukjager” is in tegenstelling tot de meeste “zichtjagende” jachthonden.
Ook in huis is de Deerhound fijn gezelschap. Hij past zich gemakkelijk aan, is trouw en rustig.
Hij wil graag wat voor de baas doen.

Gezondheid
Heupdysplasie komt voor.

Aard
De Deerhound is zachtaardig, intelligent en gehoorzaam van aard. Bij een onverwachte ontmoeting met klein wild komt zijn jachtinstinct naar boven en zal hij waarschijnlijk de jacht inzetten. Deze trouwe ruwharige vriend is graag in gezelschap van mensen. Hij heeft behoefte aan flinke wandelingen. De Deerhound blaft zelden, als waakhond is hij niet specifiek geschikt.
Copyright    Kennels.nl 2007    -    Alle rechten voorbehouden       Design: Demidind                                                                  Contact