Hier vindt u gegevens over het ras Amerikaanse Water Spaniel.

 
 
Ras: Amerikaanse Water Spaniel
FCI nummer:301
Rasgroep:Retrievers en waterhonden
Sectie:Retrievers
Rasvereniging: Amerikaanse Cocker Spaniel Club Nederland
Land van herkomst:Verenigde Staten
Schofthoogte: reu:  38  - 46 cm   teef: 36  - 46 cm
Gewicht: reu:  13  - 20 kg   teef: 12  - 18 kg
Omschrijving:

Ontstaansgeschiedenis
Algemeen wordt aangenomen dat de Amerikaanse Water Spaniel (AWS) is ontstaan door kruisingen van de rond de burgeroorlog naar Amerika ge´mmigreerde Engelse/Ierse Water Spaniel en de Curly coated Retriever. In 1940 is de AWS pas officieel door de Amerikaanse Kennel Club als ras erkend maar historisch zijn er al betrouwbare beschrijvingen van de AWS bekend in 1865.

Algemene rasbeschrijving
Een vriendelijk, levendige en zeer intelligente hond. Uitstekend geschikt als hulp op jacht naar gevogelte en waterwild. De AWS is een sterke hond met veel uithoudingsvermogen. Het is een enthousiast jager en een goede zwemmer. De AWS is makkelijk op te voeden door zijn aanhankelijkheid.

Vacht
Middellang haar, golvend met kleine krulletjes. De hoeveelheid golven en krulletjes kunnen nog wel verschillen. De AWS heeft een "Waterdichte" ondervacht. De krulvacht heeft weinig verzorging nodig, af en toe borstelen volstaat. Voor tentoonstellingen worden over het algemeen de vaak wat piekerige, dode uiteinden van de krullen bijgeknipt.

Kleur
Leverkleurig of Chocoladebruin gekleurd, kleine witte aftekeningen zijn toegestaan op de voorpoten en op de borst.

Gebruik
De Amerikaanse Water Spaniel wordt in Amerika nog steeds voornamelijk gebruikt als jachthond op waterwild vanwege zijn uithoudingsvermogen. In het Westen wordt de AWS meer als gezelschapshond gebruikt.

Gezondheid
Er zijn geen rasgebonden gezondheidsproblemen bij de AWS bekend.

Aard
Levendig, vriendelijk, aanhankelijk en een goede zwemmer.
Copyright    Kennels.nl 2007    -    Alle rechten voorbehouden       Design: Demidind                                                                  Contact