Hier vindt u gegevens over het ras Drentsche Patrijshond.

 

Gebruik het snelmenu: Kennels,

 
Ras: Drentsche Patrijshond
FCI nummer:224
Rasgroep:Staande Honden
Sectie:Continentale Staande honden
Rasvereniging: Vereniging "De Drentsche Patrijshond"
Land van herkomst:Nederland
Schofthoogte: reu:  55  - 63 cm   teef: 55  - 63 cm
Gewicht: reu:  25  - 35 kg   teef: 25  - 35 kg
Omschrijving:

Ook wel Drentse Patrijs genoemd.

Ontstaansgeschiedenis
De Drentsche patrijshond is een oud Hollands vogelhondenras. Het ras ontstond vanaf de 16e eeuw uit de Spioenen (ook wel Spanjoelen genoemd), staande honden die via Frankrijk uit Spanje afkomstig waren. In Nederland werden ze patrijshonden genoemd. In het oosten van Nederland, voornamelijk in Drenthe, werden deze honden raszuiver gefokt. Dit ras wordt tegenwoordig zeer gewaardeerd. Men treft deze hond in heel Nederland aan; er zijn er ongeveer 5000 tot 6000. Zelfs zijn er al heel wat Drenten in het buitenland terecht gekomen. In Luxemburg en Denemarken zijn rasverenigingen opgericht. Hoewel het een geliefde huishond is, blijven de fokkers streven naar Drenten die echte jachthonden zijn en het juiste rastype vertonen.

Algemene rasbeschrijving
De Drentsche patrijshond is een krachtig gebouwde, tamelijk lang gestrekte hond, sterk en erg beweeglijke hond

Vacht
Langharig, met rijke bevedering aan de start, oren, voor- en achterbenen. Niet gekruld.

Kleur
Wit met bruine of oranje vlekken.

Gebruik
Vroeger en nu gehouden voor de jacht. Hij werkt het terrein af zonder zich al te ver van de jager te verwijderen. Hij staat bijzonder goed voor. Ook geschikt voor waterwerk en een goede apporteur. Ook geschikt als gezelschapshond

Gezondheid
Fokdieren worden onderzocht op het voorkomen van heupdysplasie en erfelijke oogafwijkingen. Een enkele keer komt epilepsie voor.

Aard
De Drentsche patrijshond is een enorm aanhankelijke, toegewijde, eigenwijze, waakse hond. Door het zachte karakter moet de Drent met zachtheid getraind worden. Het is een uitstekende jachthond met uitmuntende eigenschappen en een aangeboren gehoorzaamheid. De dieren zijn lief voor kinderen.

Copyright    Kennels.nl 2007    -    Alle rechten voorbehouden       Design: Demidind                                                                  Contact