Hier vindt u gegevens over het ras Duitse Staande Korthaar.

 
 
Ras: Duitse Staande Korthaar
FCI nummer:119
Rasgroep:Staande Honden
Sectie:Continentale Staande honden
Rasvereniging: Nederlandse Vereniging "De Duitse Staande Korthaar"
Land van herkomst:Duitsland
Schofthoogte: reu:  62  - 66 cm   teef: 58  - 63 cm
Gewicht: reu:  25  - 35 kg   teef: 25  - 35 kg
Omschrijving:

Ontstaansgeschiedenis
De Duitse Staande Korthaar is een Duits jachthondenras. Aan het eind van de zeventiende eeuw raakten de mensen in de Duitse vorstendommen geÔnteresseerd in de jacht met staande vogelhonden. Het was een vorm van jagen waar alleen de hogere klassen zich mee bezighielden. De honden kwamen meestal uit Duitsland, Spanje, Frankrijk of ItaliŽ. In het begin van de negentiende eeuw werd deze manier van jagen steeds populairder en men wilde een eigen Duitse staande vogelhond ontwikkelen, die ook voor de jacht op klein wild kon worden gebruikt. Naderhand werd ook de Engelse Pointer ingekruist om een iets lichtere hond te krijgen, die gespecialiseerd was in vogels. Het duurde bijna honderd jaar voordat de Kortharige Duitse Staande Hond zijn huidige vorm kreeg.

Algemene rasbeschrijving
De Duitse Staande Korthaar is een edele en evenwichtig gebouwde hond. Middelmatig groot en zeer energiek, zonder zenuwachtigheid.

Vacht: kort, glad en dicht aanliggend.
Kleur: bruin met of zonder wit, bruinschimmel of wit met bruin hoofd en bruine aftekeningen. Zwart in dezelfde combinatie als bruin of bruinschimmel is toegestaan, evenals gele aftekeningen.
Gebruik
Een bij jagers bijzonder geliefde allround jacht- en gebruikshond, die zowel voor het werk voor het schot als na het schot gebruikt wordt. Tevens zeer geschikt als gezelschapshond.

Gezondheid
Dieren waarmee gefokt wordt, moeten worden onderzocht op de aanwezigheid van heupdysplasie. Incidenteel komt heupdysplasie voor.

Aard
De Duitse Staande Korthaar is een zeer levendige, waakse, energieke, trouwe en gehoorzame hond. De dieren zijn gemakkelijk af te richten en zijn lief voor kinderen
Copyright    Kennels.nl 2007    -    Alle rechten voorbehouden       Design: Demidind                                                                  Contact